.

Followers

Suke Tak Blog Ni?

Tuesday, May 3, 2011

Berkebun Untuk Kesihatan…

Assalamualaikum WBT :D

Apa khabar kepada semua blogger2 di luar sne? Aku harap korang sume sihat2 la ye. Klau xsihat cpat2 la pegi klinik yg brdekatan sblm saket anda melarat..hehe :)

Sperti tajuk entry aku hari nie, kesihatan tu sgt pnting kn2. Klau xsihat, sume keje xbole nk wat. Tangguh pnye tngguh, makin brtimbun la keje nye kn. Lg la mlas nk wat klau da timbun brlambak cmtu. Wat OT pn rse xsiap jgk..huhu :P

Mcm aku ni, xde la rajin sgt. Klau on9 24jam tu rajin la kot. Tp mlas2 aku ni ad rajin nye jgk..hehe :D kdg2 tu ad la jgk tlg skit2 bapak aku kat kebun tu. Tp skrg ni da krg la coz aku stdy jauh, jrg ad kat umah. Trpkse la bapak aku brkebun sorg2. Aku klau tlg pn time balik cuti stdy. Time tu rjin skit la coz xde bnde nk wat kn cuti2 cmtu. Lebih baik brkebun, kuar peluh so badan pn sihat kn :)

Cite pasal brkebun ni, dok tgh aku syok2 on9 ad la jmpe satu prbualan sseorang ni. Lebih kurang cm cite aku kat atas td prbualan diorang. Xtw la btol ke x or die just wat cite je. Pape pn korang bace la sndri k. bru korang tau cite ni btol ke x kn..hehe :D

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Abu (bkn nme sbnar), pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya yang sedang sakit...

Nenek : Abu, nenek sudah tidak kuat lagi, nenek minta kamu sambung mengusahakan kebun-kebun nenek.

Abu : Jangan cakap macam tu, nek (dalam hati, tak sia-sia aku balik kampung, dapat pulak harta pusaka nenek).

Nenek : Segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. Tolong jaga baik-baik, jangan lupa disiram tiap hari tanaman nenek.

Abu : Baik nek, nenek jangan bimbang tentang hal itu. Tapi di mana kebun nenek? Abu tidak pernah tahu yang nenek ada kebun?

Nenek : Di Facebook nenek, FARMVILLE, nanti nenek bagi tau passwordnya.

Abu : ???

*Nenek2 skrg ni maju jgk la kn, siap ada facebook lg..:) aku rse ni kot kebun yg slalu nenek tu usahakan. Aku tgk pn bgus jgk la hasilnye. Meh aku tnjuk kat korang..

JOM CEKIDAUT~





P/s : *Perbualan di atas td hanyalah rekaan semata mata. Tiada kena mngena dgn yg hidup ataupn yg da mati. Harap maklum :D

8 comments:

cik aisha said...

nenek2 moden..:)

fisa othman said...

makin canggih nenek2 sekarang ni ekk...hehehe....

FARAH LIYANA said...

tak suka berkebun lahh ;(

PanJanG said...

cik aisha ; btol2..nenek2 skrg da moden da :)

fisa othman ; tu la kn..siap ade facebook lg tu..hehe :D

farah liyana ; xpe, klau xsuke brkebun gantikan la dgn brsukan :)

♥♥LiSsA♥♥ said...

ni la hasil dari teknologi2 yg terlalu canggih:P

PanJanG said...

lissa ; hehe, btol2 :)

nureenina said...

hihi..ooohhhh nenek2

saljihitam said...

haha cool gila :D